sluiten Om www.pe-bedrijfsopvolging.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid

De bijzondere positie van de commanditaire vennoot

Juridisch

De commanditaire vennoot neemt in een cv een bijzondere positie in. Hij is niet aansprakelijk voor schulden van de cv, maar daar staat tegenover dat hij niet namens de cv mag optreden. Dit zogeheten bestuursverbod heeft ook gevolgen voor de verhoudingen tussen de vennoten onderling. De commandiet mag daarin geen
‘beslissende invloed’ uitoefenen. Bij overtreding van het bestuursverbod wordt hij aansprakelijk voor de schulden van de cv. Ook kan hij aansprakelijk worden voor schade die de andere vennoten lijden. Deze gevolgen kunnen ook optreden als de commandiet meer bijdraagt aan verliezen dan zijn inbreng beloopt of als zijn naam voorkomt in de naam van de cv. Aan de orde komt voorts het terugtreden van een besturend vennoot tot de positie van commanditaire vennoot. Ook worden enkele bv-cv-constructies besproken waarin commandieten ondernemingsactiviteiten inbrengen met het oog op de combinatie van fiscale voordelen en beperkte aansprakelijkheid.

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Download bij dit artikel

Direct abonneren

Een abonnement stelt u in de gelegenheid uw vakkennis op het gebied van de bedrijfsopvolging bij te houden. Wilt u PE-punten behalen, kiest u dan voor de variant met toegang tot de kennistoetsen.

Direct abonneren

Inloggen